Révai Baráti Kör

Miklós-nap

A hagyományos Révai Miklós-nap

A mai 8-9. osztályosok szinte beleszülettek a jeles hagyományba, hiszen a közel 14 éve alakult Révai Baráti Kör egyik első fontos kezdeményezése az volt, hogy minden év december 6-ához, Révai névnapjához legközelebb eső szombaton Miklós-nap tartassék az egykori és mai révaisták nagy családjának összekovácsolására.
1989-ben, az első ilyen találkozás után már tudtuk, hogy tartalmas, tudásban és érzelemben gazdag hagyomány formálódik. A jeles nap programjai évről-évre csiszolódtak és pár év elteltével kialakultak az immár hagyományos Miklós-napi rendezvények.
A Miklós-napot megelőző napon megtartott iskolatörténeti vetélkedők azt bizonyítják, hogy mind a tanári kar - elsősorban a magyar munkaközösség - mind a tanulók fontosnak tartják intézetünk múltjának, s nem utolsósorban névadója életének és munkásságának alaposabb megismerését.
Tanártársaimnak és a diákságnak a múlt megismerésében nagy segítséget jelent az alapítás 200. évfordulójára megjelent évkönyv és Federmayer István Révaival kapcsolatos publikációi. Révai kultuszát ébren tartja és táplálja az a kis, tanári szoba melletti kiállítás is, amelyet a könyvtárban őrzött iskolatörténeti "kincsekből" állítottunk össze.
A Miklós-nap központi rendezvényén jeles öregdiákok találkoznak a mai diákokkal. Ilyenkor egy-egy előadás erejéig meghívjuk az iskola egykori diákjait, akik ballagásuk óta az élet különböző területein szaktekintéllyé váltak. Mesélnek pályájukról, szakmájukról, kutatásaikról, illetve arról, milyen volt a Révai, amikor itt tanultak.
Sokan évről-évre visszatérnek és folytatják az igaz "mesét". Néhány a visszatérő öregdiákok közül: Balogh József, Győr város polgármestere, országgyűlési képviselő Dr. Fehér János, belgyógyász professzor, aki "évkönyvünk" köszöntő sorait is írta, Dr. Papp Imre jogász, helyettes államtitkár, Dr. Dudits Dénes biológus professzor, Dr. Kőrös Erzsébet tanár és mind, akik jó szívvel tesznek eleget a meghívásnak számos elfoglaltságuk mellett.
Ilyenkor nemcsak az osztálytermekbe költözik várakozás és melegség, hanem a tanári szobába is. Megható pillanatok tanúi vagyunk, amikor az öregdiákok és volt tanáraik kezet nyújtanak egymásnak. Eltűnnek a rangok, a címek, maradnak az emlékek, a mélyből feltörő érzések, a kötődés a "Révai"-hoz.A Miklós-nap délelőttjén nyugdíjas kollégáink is a meghívott, "ünnepelt" vendégek között vannak. Az iskola igazgatósága és a Közalkalmazotti Tanács tagjai köszöntik őket és megkezdődik a jóízű beszélgetés egy kis "fehérasztalos" vendéglátás közepette.
Az ünnepi déleőtt hagyományosan a Révai Baráti Kör közgyűlésével ér véget. Az ünnephez, ha nem is minden évben, sok-sok rendezvény kapcsolódik. Kulturális seregszemle, színköri előadások, sportrendezmények.
Aki volt már Miklós-napon, az hiszi és ígéri, ha lehet, jövőre is eljön.

Bartl Istvánné

Copyright © 2017.